Svjetski dan kravate - 18. listopada

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Stoga Academia Cravatica proglašava da se 18. listopada svake godine obilježava hrvatski i svjetski Dan kravate. Naime, na taj dan izvedena je, 2003. godine, spektakularna instalacija Kravata oko Arene u Puli. Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima.

Putem televizijskih postaja, instalacija Kravata oko Arene postala je vrhunski svjetski spektakl, koji je vidjelo više od milijardu ljudi. U drugoj instalaciji, Kravata oko Hrvatske, koja je ovoga ljeta tijekom 60 dana crvenim koncem simbolički zagrlila i povezala Hrvatsku, prikazana je i  ljepota hrvatske kulturne i prirodne baštine, a poruke mira i suživota upućene su i prema susjednim zemljama.

Ako nam je stalo do elegancije, ako nam je stalo do neke poruke, do pokazivanja da nam je ta druga osoba važna, sve su to motivi koji nas mogu potaknuti ili da darujemo kravatu ili da je nosimo.

Kravatu treba znati nositi, ali bome i zavezati..

Čvor je svakako zanimljiv jer on zapravo daje onu osobnost, onaj pečat individualnosti na osobi koja nosi kravatu. Bitan je naravno  odabir dezena, boje,  ali baš taj završni čin, to vezivanje ostavlja trag ruke. Svakako je dobro ovladati tom vještinom.

Povodom dana kravate učenici našeg Doma sudjelovali su u radionici vezivanja kravate, što će im itekako dobro doći u nekim prilikama.

 
UD "LOVRAN"
43.istarske divizije 3, 51415 Lovran 

RAVNATELJICA:
 mr.sc. Nataša Tomić, prof.
Tel: 091/444-5770TAJNICA: 
Maja Voštan Kadić, dipl. iur.
tel: 051/292-444 | fax: 051/294-401

PEDAGOG: