Projekt eTwinning


Portal eTwinning namijenjen je međunarodnoj suradnji učenika i djelatnika te usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika. Portal omogućava virtualno upoznavanje učenika i djelatnika, razmjenu iskustava i zajednički virtualni rad na različitim projektima. Cilj je razvoj suradnje, upoznavanje sadržaja glavne teme projekta, ali i stjecanje informatičkih i jezičnih kompetencija.

Kao domaćini protekle smo školske godine pokrenuli dva projekta na platformi eTwinning: ˝Iz moje super kante˝ i ˝Upoznajmo se – kulturnom baštinom do tolerancije˝. U projekte su bili uključeni domovi s prostora Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske.

Projekt ˝Iz moje super kante˝ za cilj je imao razvoj ekološke svijesti kroz niz kreativnih i edukativnih radionica. Aktivnosti u sklopu projekta uključivale su izradu logo-a, lika Ekića, razvrstavanje smeća iz dnevne kante za smeće, izradu kreativnih predmeta od starih majica i plastičnih boca, učenje o kompostiranju, ekološkim deponijima i odlagalištima smeća, ekološko djelovanje posjećivanjem divljih odlagališta smeća, gdje smo ostavljali poruke s natpisom: ˝I prirodu boli˝, učenje pripreme obroka od higijenski ispravnih ostatke doručka i ručka, organiziranje buvljaka i humanitarne akcije s upotrebljivim predmetima koje više ne koristimo.

Rad smo zaključili zajedničkim sastankom preko platforme Big Blue Button, a cijeli projekt zaokružili smo posjetom sudionika projekta Lovranu, čija je svrha bila diseminacija i dodatno upoznavanje učenika i djelatnika. U posjet su nam došli učenici i djelatnici Doma učenika srednjih škola Subotica, Doma učenika srednjih škola Angelina Kojić-Gina Zrenjanin, Đačkog doma Zenica i Učeničkog doma Moravice. Vikend je bio ispunjen raznim sadržajima koji su uključivali druženje, upoznavanje Lovrana, Opatije, Mošćenica i razmjenu iskustava iz prakse.

Projekt ˝Upoznajmo se-kulturnom baštinom do tolerancije˝ pokrenut je s ciljem upoznavanja kultura zemalja regije i uočavanja sličnosti među njima kako bi učenici naučili razumijevati druge narode regije i time postali tolerantniji prema različitostima. U projektu su sudjelovali: Studentski centar Beograd s 5 domova, Učenički dom Sombor, Učenički dom Kikinda, Željeznički školski centar Sarajevo , Učenički dom Subotica i Učenički dom Ogulin. Aktivnosti u projektu uključivale su izradu logo-a, proučavanje tradicijskih jela, fešti, folklora, vjerskih običaja, starih obrta, zaštićenih kulturnih dobara od strane UNESCO-a te traženje sličnosti i razlika u kulturama.

U Učeničkom domu Lovran kao domaćinu i pokretaču projekta održan je susret s radnicima i učenicima iz Učeničkog centra Beograd iz svih pet sastavnica koji su sudjelovali u projektu. Tridesetoro učenika, voditelja i ravnatelj Centra Beograd proveli su vikend u našem Domu s ciljem diseminacije projekta i razmjene iskustva rada u Domu stručnih djelatnika. Susret je omogućio učenicima primjenu znanja stečenog na projektu i upoznavanje našeg kraja.

Susreti u Učeničkom domu Lovran u organizaciji voditelja projekta pedagoginje Jasne Majić i psihologa Ivana Tarle uspješno su zaključili jednogodišnje druženje s kolegama i učenicima i otvorili prostora za daljnju međunarodnu suradnju s domovima regije.

Tijekom drugog polugodišta 2023. planiramo pokretanje novog eTwinning projekta koji će se nadovezati na naš Erasmus+ projekt ˝Avoid bullying: Create innovative and peaceful environments˝.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

View the embedded image gallery online at:
https://ucenicki-dom-lovran.hr/projekt-etwinning#sigProId7e2d6f7010