"Dan jabuka"- praznik "Kraljice voća"

Svjetski dan jabuka obilježava se 20. listopada svake godine, a cilj je osvijestiti važnost ovog kvalitetnog voća koje nam donosi  zdravlje, a nastoji se i potaknuti čuvanje starih sorti.

Svjetski dan jabuka prvi put je obilježen u Londonu 1990. godine. Događaj je već sljedeće godine postao nacionalna manifestacija, a do 2000. godine se proširio i izvan granica Velike Britanije.

I liječnici i drugi stručnjaci napominju nam kako je jabuka zdrava te da svakodnevnom konzumacijom jabuke pozitivno utječemo na svoje zdravlje.

Prema ekspertnim procjenama proizvodnja jabuka u Hrvatskoj godišnje iznosi oko 40.000 tona dok prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 15 kg godišnje. Gledajući prema sortama najviše se prodaje Idared, zatim slijede Zlatni Delišes i Jonagold, te potom Granny Smith, Gloster te ostale jesenske sorte.

Jabuka  je bogata vitaminima A, C, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. Ponekad sadrži i do 90% vode u kojoj su otopljeni svi ti nutrijenti. S obzirom da vrlo brzo prolazi kroz želudac (već kroz 15-20 minuta) valja je jesti prije obroka ili nekoliko sati nakon obroka.

Koliko je zdrava jabuka svi znamo , zato je i prozvana kraljicom voća. Ona jača  imunološki sustav organizma i vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija i štiti organizam od prehlade. Stoga i postoji narodna uzrečica: „Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van !“

Na Svjetski dan jabuka učenici Doma imali su priliku tokom cijelog dana uživati u okusu jabuka koje su im se nudile u košarama i na taj način osvijestiti važnost tog zdravog ploda za ljudsko zdravlje.

 
UD "LOVRAN"
43.istarske divizije 3, 51415 Lovran 

RAVNATELJICA:
 mr.sc. Nataša Tomić, prof.
Tel: 091/444-5770TAJNICA: 
Maja Voštan Kadić, dipl. iur.
tajnica@ucenicki-dom-lovran.hr
tel: 051/292-444 | fax: 051/294-401

PEDAGOG: