Pridružili smo se kampanjama „Nemoj postati lovina“ i „Iza vrata“

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece, na inicijativu EUROPOL-a, a u suradnji s Europskom policijskom stručnom mrežom za nestale osobe i AMBER alert Europe, ove godine inicirana je kampanja #DontBeACatch - #NemojPostatiLovina.

Kampanji se pridružio Učenički dom Lovran u suradnji s Policijskom upravom primorsko – goranskom .

Ovogodišnja kampanja usmjerena je na zaštitu djece protiv on line groominga, odnosno na podizanje svijesti o opasnostima uspostave odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta i mlađe osobe i najčešće odrasle osobe putem komunikacijskih tehnologija a s ciljem vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe.

Kampanjom se nastoji educirati djecu, mlade i njihove roditelje o potencijalnim opasnostima on line (virtualnog) svijeta u kojem manipulativnom tehnikama , lažnim predstavljanjem i drugim načinima vrbovanja predatori seksualno zlostavljaju i iskorištavaju djecu .

Pogotovo sada u doba pandemije uzrokovane virusom COVID-a, kad djeca i mladi provode više vremena na internetu i društvenim mrežama, potrebno je osvijestiti ovaj problem, senzibilizirati javnost te pružiti djeci i mladima zaštitne mehanizme i potrebna znanja kako bi se zaštitila od predatora.

Određena recentna istraživanja u svijetu ukazuju da elektroničko nasilje također može biti okidač da dijete pobjegne od kuće , kao i okidač za samoranjavanje, a i teže oblike samoozljeđivanja. Zato je potrebno da se cijela zajednica društveno angažira s ciljem senzibilizacije o važnosti prijave svih oblika elektroničko zlostavljanja.

Prema podacima iz provedenog istraživanja Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba svako deseto dijete spremno je naći se s nepoznatom osobom koja mu se obratila preko interneta , a mnogi su od njih spremni na takav susret otići bez pratnje odraslih.

Cilj kampanje „Nemoj postati lovina“, kroz izrađeni preventivno edukativni spot je savjetovanje djece i mladih da ostanu sigurni dok sjede u fotelji vlastitog doma i putuju prostranstvima virtualnog svijeta.

Učenički dom se pridružio i kampanji "Iza vrata“  čiji je cilj prevencija svih vrsta zlostavljanja djece.

VEZANI ČLANCI POLICIJSKE UPRAVE PGŽ:

 

 
UD "LOVRAN"
43.istarske divizije 3, 51415 Lovran 

RAVNATELJICA:
 mr.sc. Nataša Tomić, prof.
Tel: 091/444-5770TAJNICA: 
Maja Voštan Kadić, dipl. iur.
tajnica@ucenicki-dom-lovran.hr
tel: 051/292-444 | fax: 051/294-401

PEDAGOG: