Škole

Srednje škole u blizini Učeničkog doma Lovran:

 

Škola

3-godišnji program

4-godišnji program

Ugostiteljska škola Opatija

Kumičićeva 14, p.p. 99,

51410 Opatija

Konobar

Turističko-hotelijerski  komercijalist

Kuhar

Tehničar posluživanja

Slastičar

 

Obrtnička škola Opatija

Bože Milanovića 3,

51410 Opatija

Frizer

Kozmetičar

Pediker

 

Mesar

 

Hotelijersko-turistička škola Opatija

Drage Gervaisa 2,

51410 Opatija

 

HTT tehničar

 

 

Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

Drage Gervaisa 2,

51410 Opatija

 

Jezični smjer

 

Opći smjer

 

UGOSTITELJSKA ŠKOLA OPATIJA

Tijekom svoga osamdesetogodišnjega rada Ugostiteljska škola Opatija ostvarila je poseban ugled, među stručnjacima kao vrsna stručna škola, a među učenicima kao škola u kojoj se stječe dobro obrazovanje koje omogućuje i brže zapošljavanje. Škola sudjeluje u raznovrsnim natjecanjima, manifestacijama i projektima. O dobrim rezultatima rada u školi najbolje govore brojne nagrade, diplome i medalje.

Ugostiteljska škola Opatija obrazuje učenike za sljedeća zanimanja:


a) KONOBAR

Zanimanje konobara vrlo je zahtjevno, pogotovo u zemlji koja je odabrala turizam i ugostiteljstvo kao vodeću granu gospodarstva. Ono zahtijeva dobro poznavanje domaće i svjetske gastronomije, pića i napitaka te načine njihova posluživanja. Posao konobara je dinamičan, kreativan i posebno zanimljiv za ljude koji vole rad i komunikaciju s ljudima. Mogućnosti zapošljavanja su široke, od gostionica i caffe barova do vrhunskih hotelskih kuća s četiri i pet zvjezdica. Zbog takvih širokih mogućnosti nije teško naći dobro zaposlenje u zemlji ili inozemstvu.

b) KUHAR

Rezultat rada kuhara nije samo ukusan, već i estetski dorađen obrok - malo umjetničko djelo.Ovo zanimanje traži spretnost, kreativnost, razvijen okus i ukus. Učenik se po završetku školovanja,  zbog nedostatka  kadrova, može zaposliti u kratkom roku, a u skladu s osobnim znanjem i ambicijama može vrlo brzo i napredovati.U razvijenim zemljama dobri su kuhari izuzetno cijenjeni i uživaju veliku popularnost. 

c) SLASTIČAR

Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Potražnja za slastičarima u turistički razvijenim područjima, tijekom  turističke sezone vrlo je velika. Školovani slastičari mogu voditi slastičarske odjele u hotelima i restoranima ili voditi obiteljski posao. Slastičari, kao i kuhari, uporabom svoje mašte i kreativnosti mogu stvoriti prava umjetnička djela.

d) TURISTIČKO-HOTELIJERSKI KOMERCIJALIST
 

Ovo zanimanje pruža mogućnost zapošljavanja u odjelima za promidžbu hotelijersko ugostiteljskih objekata, u turističkim agencijama, na recepcijama hotela te rad u odjelima hrane i pića. Komercijalist organizira rad u odjelima hrane i pića, radi na organizaciji svečanosti, osmišljava prezentaciju i propagandu restorana, kontrolira rad i financijsko poslovanje ugostiteljskog ili hotelskog objekta. Nakon završetka četverogodišnjeg nastavnog programa moguće je nastaviti obrazovanje na fakultetu.


e) TEHNIČAR POSLUŽIVANJA


 

OBRTNIČKA ŠKOLA OPATIJA

Obrtnička škola Opatija kao samostalna ustanova postoji od 1991. godine. Danas škola obrazuje učenike za zanimanja kozmetičar, frizer, pediker i mesar. Učenici frizerskog smjera, svake godine, sudjeluju na školskim i međužupanijskim natjecanjima za frizere, na kojima su proteklih godina postizali dobre rezultate.

Obrtnička škola Opatija organizira i  izvannastavne aktivnosti za svoje učenike te sudjeluje u nizu projekata i programa kao što su: „Sekunda koja mijenja život " - Auto kluba Rijeka, "Zajedno u prevenciji - Skupa za mlade" - Udruge Terra,  „Ljubitelji kulturne i prirodne baštine“. Svake godine u svibnju, Škola organizira „Dane otvorenih vrata“ te zainteresiranim učenicima osnovnih škola omogućava posjet i razgledavanje Škole. Obrtnička zanimanja promoviraju se na sajmovima u organizaciji Obrtničke komore.

Obrtnička škola Opatija obrazuje učenike za sljedeća zanimanja:

  1. Frizer
  2. Pediker
  3. Kozmetičar
  4. Mesar


Frizeri njeguju i šišaju kosu, oblikuju frizuru, a muškarcima pored kose uređuju bradu i brkove. Zajedno s kozmetičarima, šminkerima, pedikerima i modnim dizajnerima, oni vode brigu o našem izgledu. Frizeri se vrlo često zapošljavaju u frizerskim i estetskim salonima, iako neki frizeri karijeru grade na televiziji, u kazalištu te u filmskoj i modnoj industriji.

Pedikeri njeguju kožu stopala i prstiju na nogama, njeguju i uređuju nokte na nogama te pružaju savjete o pravilnoj  njezi stopala. Koriste se različitim kozmetičkim sredstvima u obliku masti, lakova i krema te raznim priborom. Osim u salonima ljepote, poput frizera i kozmetičara, i pedikeri mogu biti profesionalno angažirani za uljepšavanje glumaca, voditelja i manekena u kazališnim, filmskim, televizijskim i modnim ustanovama i projektima.

Kozmetičari pomažu ljudima da postignu i očuvaju zdrav i lijep izgled, njeguju kožu i ispravljaju manje estetske nesavršenosti lica i tijela, šminkaju, te pružaju savjete o uljepšavanju.Za kozmetičare, frizere, pedikere i ostale osobe čija je osnovna djelatnost uljepšavanje izgleda, važno je pratiti inovacije u radu svoje struke, novine u kozmetičkim preparatima i trendove.

Nakon završetka trogodišnjeg obrazovnog programa za zanimanje mesar, osobe mogu raditi kao mesari u prodavaonicama, obrtnici ili u industrijskoj proizvodnji mesa. U obrtničkim radnjama i prodavaonicama mesari režu, važu i prodaju svježe meso i suhomesnate proizvode.

 

HOTELJERSKO - TURISTIČKA ŠKOLA OPATIJA

Hotelijersko-turistička škola Opatija obrazuje učenike za zanimanje hotelijersko-turistički tehničar. Škola sudjeluje u brojnim natjecanjima, projektima i susretima vezanim za turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo (na primjer „Susret Udruženja hotelijerskih i turističkih škola Europe“, „GASTRO“, natjecanja iz jezika itd.), te pored kvalitetnog obrazovanja, učenicima pruža mogućnost sudjelovanja u različitim izvannastavnim aktivnostima.

Zanimanje hotelijersko-turističkog tehničara zahtijeva poznavanje stranih jezika, dobre komunikacijske vještine i široko opće znanje  potrebno za rad u hotelima, hotelskim poduzećima, turističkim agencijama i drugim poduzećima koja se bave turističkom djelatnošću.


GIMNAZIJA EUGENA KUMIČIĆA OPATIJA

 Redovni  gimnazijski program svojim sadržajem omogućuje mladom čovjeku realizirati vlastite interese i sklonosti. Zahtjevnim nastavnim  planovima i programima učenici opće i jezične gimnazije odgajaju se i obrazuju kako bi postali samostalni,  kreativni i odgovorni odrasli ljudi. Pored  redovnih obrazovnih sadržaja, Škola nudi raznovrsne individualne, skupne, razredne  i školske projekte, fakultativnu nastavu, izvannastavne i izvanškolske aktivnosti.

 
UD "LOVRAN"
43.istarske divizije 3, 51415 Lovran 

RAVNATELJICA:
 mr.sc. Nataša Tomić, prof.
Tel: 091/444-5770TAJNICA: 
Maja Voštan Kadić, dipl. iur.
tel: 051/292-444

PEDAGOG: